Новите бизнес единици ще специализират в сигурност и IoT BlackBerry напълно

...
Новите бизнес единици ще специализират в сигурност и IoT BlackBerry напълно
Коментари Харесай

Пионерът в смартфоните BlackBerry се разделя на две компании

Новите бизнес единици ще специализират в сигурност и IoT 

BlackBerry изцяло напусна пазара на смарт телефони през 2016 година
(снимка: BlackBerry)

Канадският производител на програмен продукт BlackBerry, в миналото измежду международните водачи на пазара на смарт телефони, разделя бизнеса си на две компании. Едната ще се занимава с технологии за осведомителна сигурност, а другата ще специализира в интернет на нещата (IoT) с проект за излизане на фондовата борса през 2024 година

BlackBerry разгласи преструктурирането месеци откакто нае финансови съветници от Morgan Stanley и Perella Weinberg Partners, с цел да оценят стратегическите благоприятни условия за прогрес в бизнеса ѝ. Анализът откри, че разделянето на компанията „ е оптималната стратегическа посока за BlackBerry ”, отбелязва Silicon Angle.

„ BlackBerry има вяра, че независимо дъщерно сдружение за IoT ще разреши на акционерите да оценят по-ясно финансовото показване и капацитета на главните бизнеси на BlackBerry, като в същото време разрешава на всеки бизнес да следва своя лична тактика и политики за систематизиране на капитала ”, се споделя в изказване на канадската компания.

За последния регистриран тримесечен интервал, приключил на 31 август, IoT подразделението на BlackBerry получи доходи от 49 милиона $ (година по-рано – 51 милиона долара), а направлението за киберсигурност донесе на компанията 79 милиона $ доходи против 111 милиона $ през юни-август 2022 година
още по темата
Когато BlackBerry изостави създаването и производството на смарт телефони, компанията се концентрира върху развиването на своя софтуерен бизнес, технологии за киберсигурност и автомобилни решения. Нарастващото търсене на електрически транспортни средства и информационни технологии в автомобила подтиква продажбите на авто програмен продукт BlackBerry.

Разработките на канадската компания се употребяват от автомобилни колоси като General Motors, Mercedes-Benz и Toyota. Решенията на BlackBerry поддържат доста функционалности, в това число усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера, информационно-развлекателни устройства и технологии за достъп до интернет, отбелязва Ройтерс. В рамките на новата конструкция основаването на автомобилни решения ще се прави от IoT дъщерното сдружение на BlackBerry.

През 2013 година, заради едва търсене на продуктите на BlackBerry и обилни финансови загуби, компанията реши да продаде 100% от личните си акции на капиталовия консорциум Fairfax Financial. През 2016 година BlackBerry изцяло напусна пазара на смарт телефони, а през 2022 година компанията разгласи, че стопира да поддържа устройствата със лична операционна система.

В сряда, 4 октомври, когато компанията разгласи разделянето на бизнеса си на две, акциите на BlackBerry нарастнаха с повече от 4%, което докара до пазарна капитализация от над 2,49 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР